ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ. Η ΑΠΑΤΗΤΗ ΚΟΡΥΦΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ.

 


 Στις 18 Ιανουαρίου 2022 ανακοινώνεται σε συνέντευξη τύπου από το ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα "Απάτητα Βουνά", βάσει του οποίου, με την υπογραφή 6 Υπουργικών Αποφάσεων (Υ.Α.) από τον υφυπουργό ΥΠΕΝ Γ. Αμυρά ,προστατεύονται έξι ορεινές Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ)*,  άνω των 50 km2. Τα  βουνά Τύμφη, Σμόλικας, Σάος, Ταύγετος, Λευκά Όρη και όρος Χατζή χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενες περιοχές. Εφ’ εξής θα απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση σε επίπεδο αλλαγής χρήσης γης ,όπως η διάνοιξη νέων δρόμων, η δημιουργία τεχνικών επιφανειών και τοποθέτηση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Το τελευταίο μάλιστα,  εμμέσως πλην αδιαντρόπως, τονίστηκε ως πολιτική υπέρβαση και κατάδειξη υψηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αφού θα απορριφθούν οι άδειες που είχαν ήδη εγκριθεί ή κατατεθεί στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την τοποθέτηση αιολικών στα έξι αυτά όρη.

Πιο συγκεκριμένα, σε εκδήλωση στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός υποστηρίζει το πρόγραμμα, καταφεύγοντας όμως στις παρακάτω δηλώσεις: "Αυτή η πρωτοβουλία σε καμία περίπτωση δε θέτει σε αμφισβήτηση τον παράλληλο πυλώνα της ανάπτυξης των ΑΠΕ", ενώ αναφέρει επίσης " έχουμε επαρκή χώρο στην Ελλάδα για να τοποθετήσουμε τις ανεμογεννήτριες που χρειαζόμαστε."

Ακολουθώντας την ίδια γραμμή ,ο υφυπουργός ΥΠΕΝ  είχε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει σε κάθε τοποθέτησή του πως δεν είναι κατά, αντιθέτως είναι υπέρμαχος της πράσινης ενέργειας και ως εκ τούτου της τοποθέτησης αιολικών (σε κάθε δυνατή κορυφή της χώρας -δεν το δήλωσε αλλά το εγκρίνει έκδηλα).

Είναι μια  κίνηση  που παρά την προσπάθειά της να εντυπωσιάσει, φανερώνει την μακροχρόνια πολιτική αδιαφορία για την καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία είναι απότοκο οικονομικών σκοπιμοτήτων.

Γιατί δεν εντυπωσιάζει;

Τα 6 βουνά είναι μόλις το 0.5% του Ελλαδικού χώρου. Στο υπόλοιπο ποσοστό δια νόμου (Χατζηδάκη κλπ) επιτρέπονται όλα : η τοποθέτηση ΑΠΕ, η διάνοιξη δρόμων, η οικονομική αποστράγγιση του τοπίου και των φυσικών πόρων, παρά τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνικών, κινημάτων και επιστημονικών φορέων που καταδεικνύουν τις σοβαρές συνέπειες σε φύση και βιοποικιλότητα.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο όρος απάτητα βουνά μας βάζει σε σκέψεις, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει είτε την τουριστική εκμετάλλευση, είτε την ελεγχόμενη πρόσβαση είτε ακόμα και την πλήρη απαγόρευσή της στο όνομα της “απόλυτης προστασίας της φύσης”.


Το συμπέρασμα; Αν τα απάτητα βουνά δε γίνουν ελεύθερες οροσειρές η απόρροια είναι μια. Προστατεύουμε την κορυφή του παγόβουνου για να μπορούν αδιατάραχτες εταιρίες ΑΠΕ και όχι μόνο να κατακερματίσουν ό,τι μένει.

Είμαστε υπέρ της ελεύθερης ,κοινωνικής και μη ιδιωτικοποιημένης διαχείρισης της ενέργειας, χωρίς τα πράσινα προσωπεία του νεοφιλελευθερισμού και το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης  που στηρίζεται σε επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό για την συγκάλυψη αδειών φυσικής εκμετάλλευσης.


*ΠΑΔ: Περιοχές που δεν έχουν δρόμο και απέχουν τουλάχιστον 1km από τον πλησιέστερο δρόμο.

Φωτογραφία: Γράμμος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις