Περί χορηγιών το ανάγνωσμα


Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πολλά πολιτιστικά δρώμενα έγιναν στην πόλη των Ιωαννίνων και γύρω από αυτήν. Είθισται στα περισσότερα από αυτά τα φεστιβάλ, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δημόσιοι φορείς που τα διοργανώνουν να αναζητούν επιχειρήσεις που θα χορηγήσουν είτε με χρήματα είτε σε είδος την διεξαγωγή τους. Έτσι, για άλλη μια φορά επέλεξαν επιχειρήσεις που συμβάλλουν άμεσα στην ενεργειακή λεηλασία της ευρύτερης περιοχής να παρουσιαστούν ως μεγάλοι χορηγοί σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, παρατηρήσαμε στο Castle Rock Festival, μεταξύ άλλων, χορηγίες από τις εταιρίες Ζαγόρι και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Το Ζαγόρι του Χήτου, είναι γνωστό για το ξεζούμισμα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, διεκδικώντας μάλιστα τους τελευταίους μήνες μεγαλύτερες απολήψεις, ενώ η εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας, ιδιαιτέρως γνωστή στον χώρο των ΒΑΠΕ (υδροηλεκτρικά φράγματα, ανεμογεννήτριες κ.λπ.). Επιπλέον το Lake Festival παρουσίαζε πρώτη πρώτη ως χορηγό του την εταιρία ΒΙΚΟΣ, αδερφάκι με την Ζαγόρι, η οποία προκαλεί τα ίδια προβλήματα στην περιοχή και τον υδροφόρο. Και να μην παραλείψουμε το 6ο φεστιβάλ Δωδώνης, που διεξήχθη λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από την επικείμενη ερευνητική εξόρυξη, η οποία έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει στα μέσα του επόμενου έτους. Τους φάνηκε λοιπόν καλή ιδέα να έχουν ως χορηγό την ίδια εταιρία που έχει αναλάβει να διεξάγει την έρευνα αυτή, την Energean, ανερχόμενο κολοσσό στον χώρο των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Να κλείσουμε με την εταιρία P&I, η οποία επιδιώκει μαζί με άλλες να εγκατασταθεί στο σχεδιαζόμενο πάρκο υψηλής τεχνολογίας. Σε αυτή τη περίπτωση οργάνωσε η ίδια συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εδώ βέβαια, αξίζει να τονιστεί με πόση ευκολία γίνεται χρήση του δημοσίου χώρου από όλους αυτούς σε αντίθεση με το πόσα εμπόδια συναντάνε τοπικοί σύλλογοι και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα στην διεξαγωγή εκδηλώσεων.

Είναι σύνηθες μεγάλες επιχειρήσεις που οι δραστηριότητες τους  συνδέονται άμεσα με κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις να προσπαθούν να αμβλύνουν τις άσχημες εντυπώσεις προωθώντας ένα “φιλοπολιτιστικό” προφίλ. Όλα αυτά βέβαια, με τις ευχές της τοπικής αυτοδιοίκησης που όχι μόνο δεν ελέγχει τις δραστηριότητες τους, αλλά τους δίνει και τον χώρο να ξεπλύνουν το όνομά τους με την συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Αυτό μοιάζει με τους κάθε λογής μεγάλους επιχειρηματίες που τυχαίνει να βρίσκονται ταυτόχρονα και σε διευθύνουσες θέσεις ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Είναι αρκετά υποκριτικό ωστόσο, τα ίδια κεφάλια που ευθύνονται για τις κοινωνικές ανισότητες και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, να ηγούνται προσπαθειών όπως την εξάλειψη της πείνας, την κλιματική αλλαγή κ.λπ.

Δεν τσιμπάμε με τα δολώματα τους. Ξέρουμε καλά τι κρύβεται πίσω από το κοινωνικό τους προσωπείο. Είμαστε απέναντι σε αυτούς και τα συμφέροντα τους καθώς και σε κάθε εγχείρημα που τους δίνει χώρο να φανούν ως ευεργέτες. Παίρνουμε θέση και κρατάμε απόσταση από τέτοιες φιέστες και τα νταλαβέρια τους.

Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία, κάθε Τρίτη στις 8 μ.μ. στον Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Αλιμούρα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις